kturtleΠροσαρμογή του Κεφαλαίου 2 του σχολικού βιβλίου πληροφορικής Γ' Γυμνασίου στη διδασκαλία του προγραμματισμού με χρήση του προγράμματος KTurtle. Είναι ένα "Logo-like" πρόγραμμα και τρέχει σε Linux αλλά και σε Windows. Είναι πλήρως μεταφρασμένο στα Ελληνικά, ενώ υποστηρίζει και τη χρήση ελληνικών εντολών.

scratchΠροσαρμογή του σχολικού βιβλίου της Γ? Γυμνασίου έτσι ώστε για τον προγραμματισμό να χρησιμοποιείται το Scratch. Το Scratch είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε στο MIT Media Lab. Διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά από 8 ετών και άνω, τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές.

ubuntuΤο Ubuntu είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux. Διατίθεται ελεύθερα και χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευκολία στην χρήση. Υποστηρίζεται από μεγάλη κοινότητα χρηστών καθώς και επαγγελματίες. Περιλαμβάνει προεγκατεστημένες βασικές εφαρμογές και πολλά προγράμματα που καλύπτουν περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένες ανάγκες.

Εργαστηριακές ασκήσεις για το μάθημα της πληροφορικής χρησιμοποιώντας Ubuntu Linux. Παρουσιάζονται σε μορφή φύλλων εργασίας και αφορούν τις θεματικές ενότητες της επεξεργασίας κειμένου, των λογιστικών φύλλων, των παρουσιάσεων, της περιήγησης στο διαδίκτυο και της γλώσσας προγραμματισμού Logo. Για Γυμνάσιο και Λύκειο. Από το συνάδελφο Γιώργο Καινουργιάκη (λήψη σε επεξεργάσιμη μορφή).

 

Σεμινάριο Ubuntu/LTSP

E-mail Εκτύπωση PDF
Ευρετήριο Άρθρου
Σεμινάριο Ubuntu/LTSP
Ubuntu - LTSP
Όλες οι Σελίδες

Ubuntu - LTSPΣτα πλαίσια της αυτοεπιμόρφωσης των συναδέλφων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του συμβούλου πληροφορικής Γ?  Αθήνας και Δυτ. Αττικής  Ευάγγελου Κανίδη και την ΠΕΚΑΠ, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο πληροφορικής του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου, σεμινάριο σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση Ubuntu Linux - LTSP.

Εισήγηση από τον Ανδρέα Παπακλεοβούλου (Καθηγητή Πληροφορικής ΠΕ 19). Στα επόμενα δίδεται μια περίληψη της ροής και των ενεργειών του σχετικού workshop...

Για το σεμινάριο χρησιμοποιήθηκε το LTSP εργαστήριο (με Ubuntu LTSP Server, LTSP=Linux Terminal Server Project), του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου. Οι Η/Υ του εργαστηρίου (intel core 2 duo, 2GBytes Ram) χρησιμοποιούνται σαν fat clients (εκκινούνται μέσω δικτύου, χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται στο Server και το προσπελαύνουν μέσω δικτύου, εκτελούν όμως τα προγράμματα χρησιμοποιώντας τους δικούς τους τοπικούς, υπολογιστικούς πόρους. Ο σκληρός τους δίσκος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και αυτός π.χ. αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε μεγάλα αρχεία)

1η Μέρα

Τρίτη     8 Φεβρουαρίου 2011       3:30 - 7:30 μ.μ.

α) Εισαγωγή στο ελεύθερο λογισμικό με παρουσίαση των εννοιών ΕΛ/ΛΑΚ, GNU/Linux, Διανομή, Ubuntu, LTSP, thin clients, fat clients

β) Χρήση εφαρμογής εικονικοποίησης (virtualization) ανοικτού λογισμικού VirtualBox - OSE (OSE = Open Source Edition) για πραγματική εμπειρία εγκατάστασης και ρύθμισης ενός Linux συστήματος. Τα αρχεία - εικονικοί δίσκοι, εικονικές μηχανές και cd isos - που απαιτoύνται για την εικονικοποίηση έχουν αντιγραφεί στους τοπικούς δίσκους των Fat clients για να μην υπάρχει πρόβλημα bandwith στο δίκτυο. (Επειδή οι Fat clients προσπελαύνουν τα δεδομένα από το δίκτυο, θα δημιουργούνταν καθυστερήσεις, αφού στη συνέχεια θα έπρεπε να εγκατασταθούν 10 διαφορετικές εικονικές μηχανές μέσω δικτύου + το φόρτο δεδομένων που ούτως ή άλλως υπάρχει για τη λειτουργία των Fat clients + το φόρτο δεδομένων που θα δημιουργείτο μετά, αφού το κάθε εικονικό μηχάνημα θα είχε τον εικονικό του δίσκο στο Server!!!). Για το λόγο αυτό από τις ρυθμίσεις του VirtualBox, επιλέξαμε να αποθηκεύονται οι εικονικοί δίσκοι και οι εικονικές μηχανές στον τοπικό σκληρό δίσκο του κάθε Fat client, και όχι στο προφίλ του χρήστη που βρίσκεται στο Server (προεπιλογή).γ) Eγκατάσταση του λειτουργικού Ubuntu 10.04 σε μια εικονική μηχανή του VirtualBox με χρήση του live cd (Desktop Edition - μπορούμε να το κατεβάσουμε από το www.ubuntu.com). Επιλέχθηκε η εικονική μηχανή να έχει 512 μνήμη και 20 GBytes σκληρό και προσαρτήθηκε στην συσκευή οπτικών δίσκων της το cd iso του Ubuntu 10.04 Desktop i386.

Κατά την εγκατάσταση επιλέχθηκε η ελληνική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε χειροκίνητη κατάτμηση δίσκου, μέσω του διαχειριστή κατατμήσεων του προγράμματος εγκατάστασης:

sda1 root  9GB - σημείο επαφής: /, τύπος: ext4

sda2 home  9GB - σημείο επαφής: /home , τύπος: ext4

sda3 χώρος για swap memory 3GB - τύπος: εικονική μνήμη

(Στο sda2 home αποθηκεύονται όλα τα προσωπικά αρχεία, ρυθμίσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σελιδοδείκτες φυλλομετρητή κτλ., του κάθε χρήστη που έχει λογαριασμό στο σύστημα)

Αναλυτικές οδηγίες για την αρχική εγκατάσταση του Ubuntu 10.04, την περαιτέρω ρύθμιση του συστήματος και τη μετατροπή του σε LTSP server για χρήση στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής (και όχι μόνο), παρέχονται στον αντίστοιχο οδηγό της τεχνικής στήριξης ΣΕΠΕΗΥ (= Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής και Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Μπορείτε να το κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ts.sch.gr/docs/odigies-egkatastasis-diaxirisis/doc_download/328---ubuntu-1004-lts-ltsp-------

Οδηγός, αν και όχι τόσο ενημερωμένος υπάρχει και εδώ: http://wiki.ubuntu-gr.org/sch-scriptsΤο Ubuntu είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux. Διατίθεται ελεύθερα και χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευκολία στην χρήση. Υποστηρίζεται από μεγάλη κοινότητα χρηστών καθώς και επαγγελματίες. Περιλαμβάνει προεγκατεστημένες βασικές εφαρμογές και πολλά προγράμματα που καλύπτουν περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένες ανάγκες.

kturtleΠροσαρμογή του Κεφαλαίου 2 του σχολικού βιβλίου πληροφορικής Γ' Γυμνασίου στη διδασκαλία του προγραμματισμού με χρήση του προγράμματος KTurtle. Είναι ένα "Logo-like" πρόγραμμα και τρέχει σε Linux αλλά και σε Windows. Είναι πλήρως μεταφρασμένο στα Ελληνικά, ενώ υποστηρίζει και τη χρήση ελληνικών εντολών.

OpenOfficeΤο OpenOffice.org είναι ένα πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοικτού κώδικα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου, υπολογιστικό φύλλο, παρουσιάσεις, σχεδίαση. Λειτουργεί σε Windows, Solaris, Linux, Μac OS. Λειτουργεί παρόμοια με δημοφιλή αντίστοιχα προγράμματα και διατίθεται ελεύθερα. Μπορεί να επεξεργάζεται/σώζει, αρχεία Word, Excel και Powerpoint.

Βρίσκεστε εδώ: Εκπαίδευση Σεμινάριο Ubuntu/LTSP